|
Polskie prawo - dobre czy złe?
|
|
05-27-2012, 06:30 PM
|
|||
|
|||
|
Polskie prawo - dobre czy złe?
Co myslicie o polskim prawie karnym jak i innych obowiązujących w naszym kraju? Czy jest ono dobre? Czy jest ono sprawiedliwe? A może zauważacie różnice - np że prawo bardziej chroni przestępców a nie obywateli? że wiele kar jest niepotrzebna lub zbyt ostra dla ludzi, którym gdzię powinie sie noga a przychodzi im płacić ogromne sumy za odszkodowania lub opłaty sądowe na które ludzi nie stać a kary dla prawdziwych przestepców sa zbyt łagodne? Czy kary zawsze są dobrym rozwiązaniem i czy rzeczywiście polskie prawo chroni człowieka? Czemu ma ono słuzyć? Czy tylko karaniu czy tez ochronie człowieka?
Ja mam często wrażenie, że nasze prawo jest niesprawiedliwe i że często krzywdzi ludzi, którzy może gdzie popełnia jakiś niewielki błąd a płaca tak surowa karę, ż rujnuje im to życie a przestępcy którzy rzeczywiście dopuszczaja sie poważnych przestępstw otrzymuja znacznie niższe wyroki w stosunku do czynów jakie popełniają, Jak wy na to patrzycie? zapraszam do dyskusji. "Miłość oznacza rozprowadzać ciepło, nie dusząc się przy tym wzajemnie. Miłość oznacza być ogniem, ale wzajemnie się nie spalać." Phil Bosmans |
|||
|
07-25-2012, 01:08 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Polskie prawo - dobre czy złe?
Prawo - jakie by nie było, a byłoby przestrzegane, nie byłoby takie złe.
Myślę, że im mniej prawa tym lepiej. Problem w przygotowaniu człowieka do życia. Człowiekowi o odpowiedniej wrażliwości wystarczy azymut. Szczegółowe regulacje sieją tylko zamęt. I jeszcze ważne by było ono stabilne. Tzn by go było mało i by sporadycznie było nowelizowane. |
|||
|
09-23-2012, 09:13 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-23-2012 09:14 PM przez exe.)
|
|||
|
|||
|
Często , gdy zamiatam ulice nocną porą, widzę lub słyszę grupy ludzi , którzy pod wpływem różnych zapewne używek biorą się ostro do dzieła zniszczenia mienia lub do zaczepki wobec przechodniów.
Myślę sobie , że to ich poczucie bezkarności jest wynikiem słabości prawa właśnie wobec "drobnych" przewinień. Jeśli prawo nie karze chuligańskich wybryków surowo , wówczas taki delikwent zaczyna szukać mocniejszych wrażeń nauczony tym , że jest praktycznie bezkarny. Tu wg mnie tkwi problem. O ile nie do końca zdemoralizowanego człowieka można jeszcze wyciągnąć z tego bagna nieprawości , to jak to zrobić w przypadku głębokiego upadku ??? Cóż wtedy da nawet kara śmierci ??? http://www.jhs.fora.pl |
|||
|
10-04-2012, 12:54 PM
|
|||
|
|||
|
Wg mnie problem tkwi nie w karze tylko w sercu delikwenta. Bo nikt mu nie głosił Dobrej Nowiny.
|
|||
|
12-18-2024, 03:04 PM
|
|||
|
|||
|
To, co podoba mi się w polskim ustawodawstwie, to sposób, w jaki polskie ustawodawstwo traktuje uchodźców. A cała polityka Polski w szczególności i Unii Europejskiej w ogóle przypomina mi zdanie na Statui Wolności "your tired, your poor, your huddled masses yearning to be free" przecież każdy, kto doświadczył nieszczęść i trudności, znajdzie tu schronienie.
Oto przykład jakiej pomocy oczekuje uchodźca na Ukrainie https://refugee.pl/aktualnosci/na-jaka-p...ozliwosci/ i to jest naprawdę świetne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc
Portal