Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne
Polskie prawo - dobre czy złe? - Wersja do druku

+- Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne (http://forum.viaaddeum.pl)
+-- Dział: STREFA RELAKSU (/forum-STREFA-RELAKSU)
+--- Dział: Rozmowy na luzie (/forum-Rozmowy-na-luzie)
+--- Wątek: Polskie prawo - dobre czy złe? (/post-Polskie-prawo-dobre-czy-z%C5%82e)

Polskie prawo - dobre czy złe? - TOMASZ32 - 05-27-2012 06:30 PM

Co myslicie o polskim prawie karnym jak i innych obowiązujących w naszym kraju? Czy jest ono dobre? Czy jest ono sprawiedliwe? A może zauważacie różnice - np że prawo bardziej chroni przestępców a nie obywateli? że wiele kar jest niepotrzebna lub zbyt ostra dla ludzi, którym gdzię powinie sie noga a przychodzi im płacić ogromne sumy za odszkodowania lub opłaty sądowe na które ludzi nie stać a kary dla prawdziwych przestepców sa zbyt łagodne? Czy kary zawsze są dobrym rozwiązaniem i czy rzeczywiście polskie prawo chroni człowieka? Czemu ma ono słuzyć? Czy tylko karaniu czy tez ochronie człowieka?

Ja mam często wrażenie, że nasze prawo jest niesprawiedliwe i że często krzywdzi ludzi, którzy może gdzie popełnia jakiś niewielki błąd a płaca tak surowa karę, ż rujnuje im to życie a przestępcy którzy rzeczywiście dopuszczaja sie poważnych przestępstw otrzymuja znacznie niższe wyroki w stosunku do czynów jakie popełniają,

Jak wy na to patrzycie?

zapraszam do dyskusji.

RE: Polskie prawo - dobre czy złe? - Sant - 07-25-2012 01:08 PM

Prawo - jakie by nie było, a byłoby przestrzegane, nie byłoby takie złe.
Myślę, że im mniej prawa tym lepiej. Problem w przygotowaniu człowieka do życia.
Człowiekowi o odpowiedniej wrażliwości wystarczy azymut. Szczegółowe regulacje sieją tylko zamęt. I jeszcze ważne by było ono stabilne. Tzn by go było mało i by sporadycznie było nowelizowane.

RE: Polskie prawo - dobre czy złe? - exe - 09-23-2012 09:13 PM

Często , gdy zamiatam ulice nocną porą, widzę lub słyszę grupy ludzi , którzy pod wpływem różnych zapewne używek biorą się ostro do dzieła zniszczenia mienia lub do zaczepki wobec przechodniów.

Myślę sobie , że to ich poczucie bezkarności jest wynikiem słabości prawa właśnie wobec "drobnych" przewinień.
Jeśli prawo nie karze chuligańskich wybryków surowo , wówczas taki delikwent zaczyna szukać mocniejszych wrażeń nauczony tym , że jest praktycznie bezkarny.
Tu wg mnie tkwi problem.
O ile nie do końca zdemoralizowanego człowieka można jeszcze wyciągnąć z tego bagna nieprawości , to jak to zrobić w przypadku głębokiego upadku ???
Cóż wtedy da nawet kara śmierci ???

RE: Polskie prawo - dobre czy złe? - Sant - 10-04-2012 12:54 PM

Wg mnie problem tkwi nie w karze tylko w sercu delikwenta. Bo nikt mu nie głosił Dobrej Nowiny.

RE: Polskie prawo - dobre czy złe? - Boykot - 12-18-2024 03:04 PM

To, co podoba mi się w polskim ustawodawstwie, to sposób, w jaki polskie ustawodawstwo traktuje uchodźców. A cała polityka Polski w szczególności i Unii Europejskiej w ogóle przypomina mi zdanie na Statui Wolności "your tired, your poor, your huddled masses yearning to be free" przecież każdy, kto doświadczył nieszczęść i trudności, znajdzie tu schronienie.
Oto przykład jakiej pomocy oczekuje uchodźca na Ukrainie https://refugee.pl/aktualnosci/na-jaka-pomoc-moze-liczyc-uchodzca-w-polsce-kompleksowe-wsparcie-i-mozliwosci/ i to jest naprawdę świetne.