05-27-2012, 06:30 PM
Co myslicie o polskim prawie karnym jak i innych obowiązujących w naszym kraju? Czy jest ono dobre? Czy jest ono sprawiedliwe? A może zauważacie różnice - np że prawo bardziej chroni przestępców a nie obywateli? że wiele kar jest niepotrzebna lub zbyt ostra dla ludzi, którym gdzię powinie sie noga a przychodzi im płacić ogromne sumy za odszkodowania lub opłaty sądowe na które ludzi nie stać a kary dla prawdziwych przestepców sa zbyt łagodne? Czy kary zawsze są dobrym rozwiązaniem i czy rzeczywiście polskie prawo chroni człowieka? Czemu ma ono słuzyć? Czy tylko karaniu czy tez ochronie człowieka?
Ja mam często wrażenie, że nasze prawo jest niesprawiedliwe i że często krzywdzi ludzi, którzy może gdzie popełnia jakiś niewielki błąd a płaca tak surowa karę, ż rujnuje im to życie a przestępcy którzy rzeczywiście dopuszczaja sie poważnych przestępstw otrzymuja znacznie niższe wyroki w stosunku do czynów jakie popełniają,
Jak wy na to patrzycie?
zapraszam do dyskusji.
Ja mam często wrażenie, że nasze prawo jest niesprawiedliwe i że często krzywdzi ludzi, którzy może gdzie popełnia jakiś niewielki błąd a płaca tak surowa karę, ż rujnuje im to życie a przestępcy którzy rzeczywiście dopuszczaja sie poważnych przestępstw otrzymuja znacznie niższe wyroki w stosunku do czynów jakie popełniają,
Jak wy na to patrzycie?
zapraszam do dyskusji.