Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu
12-15-2012, 06:27 PM
RE: Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu
(12-15-2012 12:21 AM)Apolinary napisał(a):  Św. Piotr i Św Paweł też mieli na pewne sprawy rózne poglądy, czy uważasz że oni też błądzili?

Jeśli nie byli jednomyślni to z pewnością któryś błądził ...

Cytat:To skoro nie wątpię, a wierzę, jestem błogosławiony i Jezus objawił mi Ojca - bo wszak wierzę!, a Ty twierdzisz, że nie? Popatrz na cały kontekst Twojego cytatu, który odnosi się do niewierzących. To nie jest tak jak piszesz, bo protestanci jak najbardziej wierzą i Twój argument tu nie pasuje...

Bardzo się cieszę, że wierzysz i tak trzymaj. Skoro tak uczepiłeś się błogosławieństwa to znów zapraszam do przeczytania z NT co znaczy błogosławiony, bo mylisz pojęcia, uwierzył a zostało mu objawione, objawione czyli zrozumiał Słowo Boże. Wierzyć można bez rozumienia słowa czy tez bez poznania Ewangelii.
Mt 5, 3-12
3 «Błogosławieni ubodzy w duchu3, albowiem do nich należy królestwo niebieskie.
4 Błogosławieni, którzy się smucą, albowiem oni będą pocieszeni.
5 Błogosławieni cisi, albowiem oni na własność posiądą ziemię.
6 Błogosławieni, którzy łakną i pragną sprawiedliwości, albowiem oni będą nasyceni.
7 Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią.
8 Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą.
9 Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi.
10 Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości, albowiem do nich należy królestwo niebieskie.
11 Błogosławieni jesteście, gdy [ludzie] wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. 12 Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie. Tak bowiem prześladowali proroków4, którzy byli przed wami.

Cytat: Co skłania Cię do założenia, że protestanci nie rozumieją słów Jezusa? To, że nie rozumiemy się nie stanowimy jedności i nie mają zamiaru tego zmienić.

Wielokroć Katolicy w tym ja dyskutowaliśmy z Protestantami i dla nich jesteśmy wielką nierządnicą ...

Cytat:Do zrozumienia i jedności potrzebna jest dobra wola i przyzwolenie obu stron. Ja na ten przykład jestem bardzo skłonny do jedności i porozumienia a Ty? Również to, że "i nie mają zamiaru tego zmienić" jest Twoją opinią a nie faktem. Nie masz wystarczających danych do takiego stwierdzenia. Czego nie mają zamiaru zrobić protestanci (przynajmniej większość), to podporządkować się Kościołowi Katolickiemu, co nie znaczy NIE szukać porozumienia...

Jestem otwarta na każdego człowieka i nie gardzę nikim, jeśli chodzi o ekumenizm to jak można dojść do jedności skoro KK wie, że naucza dobrze a Protestanci uważają, że to oni dobrze nauczają, więc jak myślisz, kto ma na którą stronę przejść. Dla Katolików Eucharystia jest bardzo ważna i prawdziwa a czy wszyscy Protestanci też tak uważają ?

Cytat: Czyli mam z tego rozumieć, że też nie wszystko Jezus przed Tob odkrył, i praktycznie zgodnie z Twoją wcześniejszą oceną sytuacji dotyczącej protestantów, jesteśmy w tym samym miejscu i na tym samym etapie chrześcijańskiego rozwoju? To dlaczego Ty jesteś OK a ja jestem tym który wymaga nawrócenia?

To co Jezus odkrył przede mną ma związek z Katolicyzmem, czyli z tym czego naucza KK i my tu nikogo nie nawracamy lecz głosimy Ewangelię, zresztą ja i Ty.
Nawracać, musi się każdy żyjący i obojętnie czy to Katolik czy Protestant czy inny wierzący, byle na tę prawdziwą Drogę.

Cytat:Widzisz, zmierzam do tego, że nie jest istotne co ja sądzę, co Ty sądzisz ale co Jezus sądzi. Każdemu z nas daje według Swojej woli, naszych umiejętności i tego co komu pisane i przydzielone, a wszyscy tworzymy jego Kościół Chrystusowy który jest nadrzędny do Katolików, Baptystów, Luteran, Metodystów itd., itp. a o tym zbyt często zapominamy...

Może tworzymy Kościół Chrystusowy ale bez jedności ...

PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu - Apolinary - 12-14-2012, 07:42 PM
RE: Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu - Apolinary - 12-15-2012, 12:21 AM
RE: Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu - Palma - 12-15-2012 06:27 PM
RE: Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu - Apolinary - 12-16-2012, 09:44 PM
RE: Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu - Apolinary - 12-17-2012, 08:46 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości