Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak luteranin czyta Benedykta XVI?
12-14-2012, 05:10 PM
RE: Jak luteranin czyta Benedykta XVI?
Cytat: Zapewne nigdy się nie porozumiemy , co do pojmowania struktury hierarchii Kościoła i w ogóle jego obecności w życiu wiernych, jeśli dobrze Ciebie rozumiem,
Prawdopodobnie masz rację, tym batdziej, że ja podchodzę do tej struktury w sposób, który nie jest nawet generalnie powszechny wśród protestantów. W Nowym Testamencie mówi się często o "kościołach", co może wskazywać na niezależne KOŚCIOŁY bardzo luźno powiązane i stanowiące Kościól Chrystusowy ( KChr.). Takie rozumienie również wyjaśniało by, że pewne różnice w sposobie pojmowania, obrządku przy zachowaniu fundamentów wiary nie eliminuje nikogo z uczestnictwa w KChr.
Piszę to w formie wyjaśnienia "gdzie stoję" w konkretnej sprawie i byłbym wdzięczny, gdybyś też czasem w formie wyjaśnienia dodał czasem jakieś uwagi z Twojego podwórka. ;-)

Cytat: natomiast podstawowe przesłanie nauczania Chrystusa zawarte w Pwt 6, 5 jak najbardziej nie może nas podzielić :-)

Jestem przekonany, że to idzie ZNACZNIE DALEJ niz Pwt 6, 5.

Cytat: Być może nie do końca się zrozumieliśmy , co do owego kawałka drewna w formie krzyża ... Miałem na myśli tych , których nawzałeś oszołomami, czy jakoś tak :-) , a ja zaś wskazałem ich Tobie np na forum protestanci.info .
Moim przeświadczeniem z rozmów z nimi stało się to, że wylali dziecko z kąpielą podczas protestu przeciw Kościołowi w początkach 16 wieku i jednocześnie zaprotestowali przeciw własnemu rozumowi.

Jednym z problemów w dyskusji dotyczącej różnych denominacji jest z jednej strony generalizowanie, z drugiej duża różnorodność poglądów tych denominacji, dlatego nie lubię używać słowa PROTESTANCI bo jest ono bardzo szerokie, uśredniające i w sumie mylące, ale niech tam... Z moich obserwacji wynika, że znakomita większość ludzi nie analizuje BARDZO DOGŁĘBNIE różnic, bazując na fundamentach. Już samo to powinno dać nam do myślenia, że tak naprawdę jako szeregowi chrześcijanie niewiele się różnimy. Brak krzyża w obecnym chrześcijaństwie to rosnący problem i śmiem twierdzić, że zaczyna to również dotyczyć katolicyzmu. W mioch kontaktach z katolikami przewijają się różne tematy ale widzę że laicyzacja życia jest wszędzie coraz bardziej powszechna. I to jest moim zdaniem największy z naszych problemów, bo bez KRZYŻA nie różnimy się niczym od tłumu tańczącego dookoła bębnów... Tu, jak najbardziej zgadzam się zTobą:
Cytat: co do faktów ... pozwolę sobie uparcie obstawać przy tym, że większość populacji ludzkiej , to nosi krzyż , jako kawałek drewna, jednak nie chce go dźwigać takim, jakim Pan Jezus nam go daje.
z czym się nie zgadzałem, to "wyłączność" protestantów na takie zachowania... ;-)

Cytat: Misja ... Jak zapewne wiesz, katolicy również prowadzą swoją działalność w kierunkach, które wymieniłeś.

Paru moich katolickich znajomych wspomniało paru księży, którzy trafili do ich parafii z różnych misji, gdzie poprzednio działali. Jest ciekawe, że tacy księża wyróżniają się BARDZO pozytywnie pod każdym względem i mają lepszy kontakt z wiernymi, co w sumie wzmacnia kościół i wiernych. Wspomniałem misje tylko dlatego, że to wydaje się być najlepszy przykład na działanie Chrystusa w życiu człowieka i kontakt z KRZYŻEM o którym rozmawialiśmy.

Cytat: Zdaję sobie sprawę, że rozważania teologiczne same dla siebie , uczynić mogą pustkę w sercu człowieka.

Ale w kontekście rozmowy i wytłumaczenia komuś: "wierzę w to czy w ten sposób, dlatego że..." uważam takie rozważania za bardzo pomocne.
Pozdrówko.
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak luteranin czyta Benedykta XVI? - Apolinary - 12-13-2012, 04:31 AM
RE: Jak luteranin czyta Benedykta XVI? - Apolinary - 12-13-2012, 04:44 PM
RE: Jak luteranin czyta Benedykta XVI? - Apolinary - 12-13-2012, 07:29 PM
RE: Jak luteranin czyta Benedykta XVI? - Apolinary - 12-13-2012, 11:01 PM
RE: Jak luteranin czyta Benedykta XVI? - Apolinary - 12-14-2012 05:10 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Via Ad Deum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS