Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stwierdzenie nieważności małżeństwa
06-12-2012, 02:35 PM
RE: Stwierdzenie nieważności małżeństwa
(05-16-2012 09:56 AM)Soter napisał(a):  Nawet jeśli partner dopuści się cudzołóstwa, to strona niewinna może przebaczyć. Jednakże to jest jej decyzja i jeśli nie przebaczy, to z Bożego punktu widzenia ma prawo rozwieść się i zawrzeć nowy związek małżeński.
Soter - mam wrażenie, że bardziej kierujesz się własnymi przemyśleniami niż magisterium.
Jak może być mowa o jakimś rozwodzie w partnerstwie?
Wszak partnerstwo to związek niesakramentalny, a więc nie ma czego unieważniać.
Związek w sakramentalny to małżeństwo i taki jest tytuł wątku.
A tu używa się formy mąż lub żona, małżonkowie.
Słowo "partner" sugeruje konkubinat, a takowym raczej nie będziemy się zajmować.
Soter napisałeś:
Cytat:Pan Jezus powiedział, że jeżeli partner dopuści się cudzołóstwa, to strona niewinna ma prawo rozwieść się i zawrzeć ponowny związek.
No popatrz, a ja całe życie sądziłem że było dokładnie odwrotnie: że to Mojżesz dopuścił rozwód i to jak mówił Jezus - "ze względu na zatwardziałość serc waszych, lecz na początku tak nie było"
Wg mojej wiedzy to właśnie Jezus uważał że " co Bóg złączył, człowiek nie może rozłączyć" - I to żaden człowiek, winny czy niewinny rozwiązać nie może. Sakrament raz zawarty, zawarty jest na wieki, bez wzgledu na słabości człowieka czy jego zdrady.
I Kościół się tego stosuje. Nie ma w Kościele katolickim czegoś takiego, jak "rozwód kościelny". To jakiś absurd. Koniec kropka.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Stwierdzenie nieważności małżeństwa - Sant - 06-12-2012 02:35 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Via Ad Deum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS