|
Miłość Boga do człowieka.
|
|
10-23-2012, 06:34 PM
|
|||
|
|||
|
Miłość Boga do człowieka.
kasuje to co napisałem.
|
|||
|
10-23-2012, 07:57 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Miłość Boga do człowieka.
Tak masz rację Abraham,bo każdy kto chcę iść za Chrystusem musi dzwigać swój krzyż,ale na ten krzyż musi się zgodzić sam dobrowolnie:)
|
|||
|
10-24-2012, 01:13 PM
|
|||
|
|||
|
no panie admin poprawiłem ;D
|
|||
|
10-25-2012, 01:33 PM
|
|||
|
|||
|
No widzisz. Wiedziałem, że jak ktos chce to może wiele. :) Dzięki.
"Miłość oznacza rozprowadzać ciepło, nie dusząc się przy tym wzajemnie. Miłość oznacza być ogniem, ale wzajemnie się nie spalać." Phil Bosmans |
|||
|
11-25-2012, 12:48 PM
|
|||
|
|||
|
Byłem okultystą, zajmowałem się numerologią, kartomancją.
Potrzebowałem egzorcyzmowania , aby otworzyć się na rzeczywistość Boga. http://www.jhs.fora.pl |
|||
|
11-22-2015, 02:38 PM
|
|||
|
|||
|
Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi w ty temacie.
|
|||
|
11-22-2015, 06:37 PM
|
|||
|
|||
|
O jak wyżej, "Miłość Boga do człowieka" :) Bóg nas kocha i zmienia nasze myślenie błędne na mądre.
PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG |
|||
|
11-22-2015, 09:36 PM
|
|||
|
|||
|
Oj, teraz to już chyba się nie dowiemy, bo wychodzi na to, że autor wykasował swoja treść postu i nie pamiętam o czym on tam pisał. Wypada oprzeć się na tytule tamtu i tym się kierować.
Miłość Boga do człowieka - taki jest temat a więc skupmy sie nie tylko na samym ogólnym temacie, ale także na naszych doświadczeniach. Może w jakiś szczególny sposób odczuliśmy, odczuwamy tą miłość Boga w naszym życiu, może towarzyszyły lub towarzyszą temu jakies konkretne znaki. Takie doświadczenie, świadectwo może pomagać innym w odkrywaniu tej miłości. "Miłość oznacza rozprowadzać ciepło, nie dusząc się przy tym wzajemnie. Miłość oznacza być ogniem, ale wzajemnie się nie spalać." Phil Bosmans |
|||
|
11-23-2015, 10:07 AM
|
|||
|
|||
(10-23-2012 06:34 PM)Abraham napisał(a): kasuje to co napisałem.Szkoda, tak nie powinno się czynić - to nieeleganckie. Jeśli się popełnia błędy, warto się do nich przyznać. to świadczyłoby o dojrzałości, a tak ... Ech ... Miłość Boga do człowieka jest tym, co nakręca cały świat. Rzeczywistością nie jest więc jakiś tam kosmos i jego elementy, lecz Miłość. To z powodu Miłości można mówić o istnieniu czegokolwiek, ponieważ o ile forma kształtuje materię, jako koelement możnościowy, o tyle bez istnienia substancja byłaby czymś wirtualnym tylko. Boża miłość jest więc wszechogarniająca i nie można jej porównać z miłością, o której mówi człowiek. Jedyne, co możemy powiedzieć na pewno za św. Pawłem Apostołem: "1 Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. 2 Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym. 3 I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. 4 Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; 5 nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; 6 nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. 7 Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. 8 Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. 9 Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. 10 Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. 11 Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce. 12 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. 13 Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość." (1 Kor 13). Szczególnie w wierszu 12-m dostrzec możemy, jak różnym jest poznanie Boże od poznania ludzkiego, a wszystko to poznanie jest przejawem pragnienia Dobra i tylko to stanowi o realności bytu.Dlatego też Bóg pragnie istnienia człowieka, co najmędrsi zauważyli w natchnieniu Bożym: "1 Kierownikowi chóru. Na wzór z Gat. Dawidowy. 2 O Panie, nasz Boże, jak przedziwne Twe imię po wszystkiej ziemi! Tyś swój majestat wyniósł nad niebiosa. 3 Sprawiłeś, że [nawet] usta dzieci i niemowląt oddają Ci chwałę, na przekór Twym przeciwnikom, aby poskromić nieprzyjaciela i wroga. 4 Gdy patrzę na Twe niebo, dzieło Twych palców, księżyc i gwiazdy, któreś Ty utwierdził: 5 czym jest człowiek, że o nim pamiętasz, i czym - syn człowieczy, że się nim zajmujesz? 6 Uczyniłeś go niewiele mniejszym od istot niebieskich, chwałą i czcią go uwieńczyłeś. 7 Obdarzyłeś go władzą nad dziełami rąk Twoich; złożyłeś wszystko pod jego stopy: 8 owce i bydło wszelakie, a nadto i polne stada, 9 ptactwo powietrzne oraz ryby morskie, wszystko, co szlaki mórz przemierza. 10 O Panie, nasz Panie, jak przedziwne Twe imię po wszystkiej ziemi!" (Ps 8 ). http://www.jhs.fora.pl |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc
Portal