|
Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu
|
|
05-16-2012, 02:59 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Czy Pismo Święte zachęca do ekumenizmu
Ale jak mogą być jedno, skoro wyznają rożne - często sprzeczne ze sobą poglądy.
|
|||
|
05-16-2012, 04:25 PM
|
|||
|
|||
|
Dlatego, mamy ekumenizm i o tym dyskutujemy, żeby zrozumieć, gdzie tkwi błąd.
PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG |
|||
|
05-17-2012, 10:20 AM
|
|||
|
|||
|
Jeszcze jeden tekst z Ew. J 17, 20-26 na temat jedności.
Prośba za przyszły Kościół Cytat:20 Nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy dzięki ich słowu będą wierzyć we Mnie; 21 aby wszyscy stanowili jedno, jak Ty, Ojcze, we Mnie, a Ja w Tobie, aby i oni stanowili w Nas jedno, aby świat uwierzył, żeś Ty Mnie posłał. 22 I także chwałę8, którą Mi dałeś, przekazałem im, aby stanowili jedno, tak jak My jedno stanowimy. 23 Ja w nich, a Ty we Mnie! Oby się tak zespolili w jedno, aby świat poznał, żeś Ty Mnie posłał i żeś Ty ich umiłował tak, jak Mnie umiłowałeś. 24 Ojcze, chcę, aby także ci, których Mi dałeś, byli ze Mną tam, gdzie Ja jestem, aby widzieli chwałę moją, którą Mi dałeś, bo umiłowałeś Mnie przed założeniem świata. 25 Ojcze sprawiedliwy! Świat Ciebie nie poznał, lecz Ja Ciebie poznałem i oni poznali, żeś Ty Mnie posłał. 26 Objawiłem im Twoje imię i nadal będę objawiał, aby miłość, którą Ty Mnie umiłowałeś, w nich była i Ja w nich». PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG |
|||
|
06-13-2012, 08:14 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-24-2012 07:01 AM przez Sant.)
|
|||
|
|||
|
Co rozumiesz Soter przez ekumenizm?
Bo w nim wcale nie chodzi o jakieś łączenie się religii, bo to byłby jakiś synkretyzm. Nie można łączyć np chrzescijaństwa z buddyzmem z czy wisznuityzmem. Bo to są inne religie. Ekumenizm jest dziełem łaczenia tego co sie odłączyło, co sie poróżniło ale jest jedną wiarą - chrześcijaństwem. W różny sposób wprawdzie interpretowaną, ale jest jednym, tyle że niektórzy bracia troche pobłądzili nie rozumiejąc Kościoła. Ale jak w tym opowiadaniu o Synu Marnotrawnym, zawsze mogą wrócić do Ojca, który czeka z otwartymi ramionami. Co twojego żądania wersetów - to znowu przejawia się tu teza o "sola scriptura". (patrz inne moje dzisiejsze posty) |
|||
|
09-23-2012, 07:03 PM
|
|||
|
|||
|
Ze swojej strony polecałbym unikać 5ciu sol protestantów , które w połączeniu z fundamentalistycznym urównocennianiem wartości znaczeniowych słów w Piśmie zawartych , dają zbliżanie się niemal do .... ateizmu !!! sic!
Podstawowy problem "niezauważany" przez protestantów to taka kwestia: Jak można w sposób nie zniekształcony przedstawić Biblię , skoro odczytuje ją zniekształcający umysł ! Tedy rzeczywiście należy poszukać płaszczyzny wspólnego błędu w interpretacji. http://www.jhs.fora.pl |
|||
|
12-06-2012, 12:54 PM
|
|||
|
|||
|
Być może dlatego Protestanci nie rozumieją słów Jezusa, ponieważ, posłużę się kolejnym cytatem z PŚ : Mt 11, 25-27
"Objawienie Ojca i Syna11 25 W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: «Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom12. 26 Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie. 27 Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić." Jeśli Jezus im nie objawi co Mu przekazał Ojciec to trudno będzie się z nimi porozumieć, więc nie ma co myśleć o ekumenizmie bo i tak nie będą słuchali KK. PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG |
|||
|
12-14-2012, 07:42 PM
|
|||
|
|||
|
Palma napisał/ła:
Cytat: Dlatego, mamy ekumenizm i o tym dyskutujemy, żeby zrozumieć, gdzie tkwi błąd. Czy nie przyszło Ci do głowy, że może błędu nie ma, jest tylko różnica poglądów? Sant napisał/ła: Cytat: W różny sposób wprawdzie interpretowaną, ale jest jednym, tyle że niektórzy bracia troche pobłądzili nie rozumiejąc Kościoła. Ale jak w tym opowiadaniu o Synu Marnotrawnym, zawsze mogą wrócić do Ojca, który czeka z otwartymi ramionami. Może nie koniecznie pobłądzili, ale dostrzegli inne możliwości? exe napisał/ła: Cytat: Ze swojej strony polecałbym unikać 5ciu sol protestantów , które w połączeniu z fundamentalistycznym urównocennianiem wartości znaczeniowych słów w Piśmie zawartych , dają zbliżanie się niemal do .... ateizmu !!! sic! No, tu się absolutnie z Tobą nie zgadzam. Ateizm? W stosunku do ludzi którzy z definicji wierzą w Boga, Trójcę, zmartwychwstanie, wieczne Królestwo Boże? Bardzo niefortunne sformułowanie. exe napisał/ła: Cytat: Podstawowy problem "niezauważany" przez protestantów to taka kwestia: Problem jest "sztucznie stworzony", bo istnieje coś takiego jak Duch Święty, który uczy, prowadzi, wyjaśnia, pociesza. Czy umysły katolików są inne? Ten sam Duch prowadzi Was jak i nas. Palma napisał/ła: Cytat: Być może dlatego Protestanci nie rozumieją słów Jezusa, ponieważ, posłużę się kolejnym cytatem z PŚ : Mt 11, 25-27 W tym samym rozdziale możesz znaleźć odpowiedź, nie trzeba nawet daleko szukać: Cytat: Mt 11:6 bt A błogosławiony jest ten, kto we Mnie nie zwątpi." Co skłania Cię do założenia, że protestanci nie rozumieją słów Jezusa? Może to co jest fundamentem wiary rozumieją doskonale? Może jest więcej do zrozumienia a nie ma to większego wpływu na zbawienie? Czy uczciwie możesz powiedzieć, że Ty absolutnie wszystko w Biblii rozumiesz? Dlaczego maja sluchac KK? |
|||
|
12-14-2012, 08:45 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-14-2012 08:50 PM przez Palma.)
|
|||
|
|||
|
Apolinary napisał :
Cytat:Czy nie przyszło Ci do głowy, że może błędu nie ma, jest tylko różnica poglądów?Skoro jest różnica poglądów to znaczy, że ktoś błądzi ... Cytat:Mt 11:6 bt w treści słowa Bożego Jezus nie mówi, kto jest błogosławiony lecz wyjaśnia, że zakrył te rzeczy mądrym i roztropnym a objawił je prostaczkom i dalej, nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić." Mt 11, 25-27 Cytat:25 W owym czasie Jezus przemówił tymi słowami: «Wysławiam Cię, Ojcze, Panie nieba i ziemi, że zakryłeś te rzeczy przed mądrymi i roztropnymi, a objawiłeś je prostaczkom12. 26 Tak, Ojcze, gdyż takie było Twoje upodobanie. 27 Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić." Cytat:Co skłania Cię do założenia, że protestanci nie rozumieją słów Jezusa?To, że nie rozumiemy się nie stanowimy jedności i nie mają zamiaru tego zmienić. Cytat:Czy uczciwie możesz powiedzieć, że Ty absolutnie wszystko w Biblii rozumiesz?Jestem laikiem, słucham zwierzchników KK a Jezus swojej prostaczce czyli mi, dużo objawił, więc rozumiem dużo, dużo, znaczy więcej niż mniej :) PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG |
|||
|
12-15-2012, 12:21 AM
|
|||
|
|||
Cytat: Skoro jest różnica poglądów to znaczy, że ktoś błądzi ...Nie koniecznie. Św. Piotr i Św Paweł też mieli na pewne sprawy rózne poglądy, czy uważasz że oni też błądzili? Cytat: w treści słowa Bożego Jezus nie mówi, kto jest błogosławiony lecz wyjaśnia, że zakrył te rzeczy mądrym To skoro nie wątpię, a wierzę, jestem błogosławiony i Jezus objawił mi Ojca - bo wszak wierzę!, a Ty twierdzisz, że nie? Popatrz na cały kontekst Twojego cytatu, który odnosi się do niewierzących. To nie jest tak jak piszesz, bo protestanci jak najbardziej wierzą i Twój argument tu nie pasuje... Cytat: Co skłania Cię do założenia, że protestanci nie rozumieją słów Jezusa? Do zrozumienia i jedności potrzebna jest dobra wola i przyzwolenie obu stron. Ja na ten przykład jestem bardzo skłonny do jedności i porozumienia a Ty? Również to, że "i nie mają zamiaru tego zmienić" jest Twoją opinią a nie faktem. Nie masz wystarczających danych do takiego stwierdzenia. Czego nie mają zamiaru zrobić protestanci (przynajmniej większość), to podporządkować się Kościołowi Katolickiemu, co nie znaczy NIE szukać porozumienia... Cytat: Jestem laikiem, słucham zwierzchników KK a Jezus swojej prostaczce czyli mi, dużo objawił, więc rozumiem dużo, dużo, znaczy więcej niż mniej :) Czyli mam z tego rozumieć, że też nie wszystko Jezus przed Tob odkrył, i praktycznie zgodnie z Twoją wcześniejszą oceną sytuacji dotyczącej protestantów, jesteśmy w tym samym miejscu i na tym samym etapie chrześcijańskiego rozwoju? To dlaczego Ty jesteś OK a ja jestem tym który wymaga nawrócenia? Widzisz, zmierzam do tego, że nie jest istotne co ja sądzę, co Ty sądzisz ale co Jezus sądzi. Każdemu z nas daje według Swojej woli, naszych umiejętności i tego co komu pisane i przydzielone, a wszyscy tworzymy jego Kościół Chrystusowy który jest nadrzędny do Katolików, Baptystów, Luteran, Metodystów itd., itp. a o tym zbyt często zapominamy... Pozdrówko. |
|||
|
12-15-2012, 06:27 PM
|
|||
|
|||
(12-15-2012 12:21 AM)Apolinary napisał(a): Św. Piotr i Św Paweł też mieli na pewne sprawy rózne poglądy, czy uważasz że oni też błądzili? Jeśli nie byli jednomyślni to z pewnością któryś błądził ... Cytat:To skoro nie wątpię, a wierzę, jestem błogosławiony i Jezus objawił mi Ojca - bo wszak wierzę!, a Ty twierdzisz, że nie? Popatrz na cały kontekst Twojego cytatu, który odnosi się do niewierzących. To nie jest tak jak piszesz, bo protestanci jak najbardziej wierzą i Twój argument tu nie pasuje... Bardzo się cieszę, że wierzysz i tak trzymaj. Skoro tak uczepiłeś się błogosławieństwa to znów zapraszam do przeczytania z NT co znaczy błogosławiony, bo mylisz pojęcia, uwierzył a zostało mu objawione, objawione czyli zrozumiał Słowo Boże. Wierzyć można bez rozumienia słowa czy tez bez poznania Ewangelii. Mt 5, 3-12 3 «Błogosławieni ubodzy w duchu3, albowiem do nich należy królestwo niebieskie. 4 Błogosławieni, którzy się smucą, albowiem oni będą pocieszeni. 5 Błogosławieni cisi, albowiem oni na własność posiądą ziemię. 6 Błogosławieni, którzy łakną i pragną sprawiedliwości, albowiem oni będą nasyceni. 7 Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią. 8 Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą. 9 Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi. 10 Błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie dla sprawiedliwości, albowiem do nich należy królestwo niebieskie. 11 Błogosławieni jesteście, gdy [ludzie] wam urągają i prześladują was, i gdy z mego powodu mówią kłamliwie wszystko złe na was. 12 Cieszcie się i radujcie, albowiem wasza nagroda wielka jest w niebie. Tak bowiem prześladowali proroków4, którzy byli przed wami. Cytat: Co skłania Cię do założenia, że protestanci nie rozumieją słów Jezusa? To, że nie rozumiemy się nie stanowimy jedności i nie mają zamiaru tego zmienić. Wielokroć Katolicy w tym ja dyskutowaliśmy z Protestantami i dla nich jesteśmy wielką nierządnicą ... Cytat:Do zrozumienia i jedności potrzebna jest dobra wola i przyzwolenie obu stron. Ja na ten przykład jestem bardzo skłonny do jedności i porozumienia a Ty? Również to, że "i nie mają zamiaru tego zmienić" jest Twoją opinią a nie faktem. Nie masz wystarczających danych do takiego stwierdzenia. Czego nie mają zamiaru zrobić protestanci (przynajmniej większość), to podporządkować się Kościołowi Katolickiemu, co nie znaczy NIE szukać porozumienia... Jestem otwarta na każdego człowieka i nie gardzę nikim, jeśli chodzi o ekumenizm to jak można dojść do jedności skoro KK wie, że naucza dobrze a Protestanci uważają, że to oni dobrze nauczają, więc jak myślisz, kto ma na którą stronę przejść. Dla Katolików Eucharystia jest bardzo ważna i prawdziwa a czy wszyscy Protestanci też tak uważają ? Cytat: Czyli mam z tego rozumieć, że też nie wszystko Jezus przed Tob odkrył, i praktycznie zgodnie z Twoją wcześniejszą oceną sytuacji dotyczącej protestantów, jesteśmy w tym samym miejscu i na tym samym etapie chrześcijańskiego rozwoju? To dlaczego Ty jesteś OK a ja jestem tym który wymaga nawrócenia? To co Jezus odkrył przede mną ma związek z Katolicyzmem, czyli z tym czego naucza KK i my tu nikogo nie nawracamy lecz głosimy Ewangelię, zresztą ja i Ty. Nawracać, musi się każdy żyjący i obojętnie czy to Katolik czy Protestant czy inny wierzący, byle na tę prawdziwą Drogę. Cytat:Widzisz, zmierzam do tego, że nie jest istotne co ja sądzę, co Ty sądzisz ale co Jezus sądzi. Każdemu z nas daje według Swojej woli, naszych umiejętności i tego co komu pisane i przydzielone, a wszyscy tworzymy jego Kościół Chrystusowy który jest nadrzędny do Katolików, Baptystów, Luteran, Metodystów itd., itp. a o tym zbyt często zapominamy... Może tworzymy Kościół Chrystusowy ale bez jedności ... PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc
Portal