|
Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac?
|
|
07-19-2012, 12:34 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-19-2012 12:37 PM przez Sant.)
|
|||
|
|||
|
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac?
Czemu? Myślę że problem polega na niezrozumieniu. Niektórzy traktują np przykazania jako jakieś nakazy do stosowania. Nic podobnego. Są to propozycje Boga wobec człowieka, tzn - jeśli chcesz uniknać kłopotów rób tak a tak, tego a tego się wystrzegaj itp. Albo inaczej - przykazania są latarnią oświecającą kondycję człowieka. Może dzięki nim wiedzieć skąd się biora jego problemy. Sama nazwa jest trochę myląca - przykazania. Tak naprawde to jest dziesięć słów Boga, albo dziesięć nauk (deka log). Tomasz porusza problematyke grzechu, tak jakby była ona wyznacznikiem chrześcijaństwa. Sęk w tym że nie jest. Każdy jest słaby, każdy grzeszy. Ale faktem jest że każdy grzech zabija. I tylko dlatego Bóg nie chce by człowiek grzeszył, bo nie chce jego cierpienia. Z drugiej strony, gdyby nie byłoby winy, grzechu, cierpienia niepotrzebny by był wybawiciel od tych rzeczy. Dlatego w oredziu paschalnym śpiewa się o błogosławionej winie, której zawdzieczamy tak wielkiego Zbawoiciela od niej. Chrześcijanin to ten,który myśli kategoriami Jezusa i ciagnie go do tego co Boskie. Ja dlatego nie umiem nazwać się chrześcijaninem, bo ciągle mam z tym problemy, pokusy itd. Co nie znaczy że od razu w nie wchodzę. Po prostu mój system wartości niekoniecznie jest chrześcijański. I chyba tu tkwi problem. Póki co mam ogromną wdzięczność do Boga za Jego miłosierdzie wobec mnie grzesznika i kanalii.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac? - TOMASZ32 - 05-11-2012, 09:59 AM
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac? - Palma - 05-11-2012, 12:26 PM
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac? - TOMASZ32 - 05-11-2012, 03:51 PM
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac? - Palma - 05-12-2012, 11:23 AM
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac? - Soter - 05-15-2012, 11:32 AM
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac? - Sant - 07-19-2012 12:34 PM
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac? - meteos24 - 03-02-2021, 12:09 PM
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc
Portal