Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chory, niepełnosprawny - znaczy gorszy?
05-11-2012, 07:04 PM
Chory, niepełnosprawny - znaczy gorszy?
W życiu często słyszę i widzę, że chorzy,niepełnosprawni traktowani są jako ludzie tzw. drugiej kategorii. "My zdrowi jesteśmy lepsi" takie słowa słychać nie tylko od młodych. Czy faktycznie ludzie tak mówiący nie są w pewnym sensie niepełnosprawni, chorzy? Myślę tu o chorym myśleniu, wzroku i sercu. TO NASZ BLIŹNI STWORZONY PRZEZ BOGA Z TAKĄ SAMĄ MIŁOŚCIĄ JAK MY.
:heart:
Może Bóg chce nam coś szczególnego powiedzieć przez tych ludzi???
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
05-12-2012, 11:02 AM
RE: Chory, niepełnosprawny - znaczy gorszy?
Bóg na pewno mówi do nas po przez ludzi chorych, ale trzeba znać PŚ, żeby o tym wiedzieć i patrzeć na ludzi chorych z miłością.
J 9, 1-3
Cytat:1 przechodząc obok ujrzał pewnego człowieka, niewidomego od urodzenia. 2 Uczniowie Jego zadali Mu pytanie: «Rabbi, kto zgrzeszył, że się urodził niewidomym - on czy jego rodzice?» 3 Jezus odpowiedział: «Ani on nie zgrzeszył, ani rodzice jego, ale [stało się tak], aby się na nim objawiły sprawy Boże.

PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG
05-16-2012, 10:42 AM
(05-12-2012 11:02 AM)Palma napisał(a):  Bóg na pewno mówi do nas po przez ludzi chorych
A jak myślisz, co do nas mówi?
05-16-2012, 12:19 PM
Załamujesz mnie, mówi to co jest zapisane na kartach PŚ :)

PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG
05-16-2012, 12:25 PM
No, dobra. Przypuśćmy, że spotykam na ulicy człowieka chorego. Co wówczas mówi do mnie Jezus na kartach Pisma Świętego?
05-16-2012, 12:36 PM
Wiesz co mówi ? zatroszcz się jeśli tego potrzebuje, pomóż zakupy zanieść do domu, zapytaj czy może mu posprzątać mieszkanie , czy potrzebuje jakiejś pomocy itp.

PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG
05-16-2012, 12:39 PM
A w którym miejscu Biblii, to mówi?
05-16-2012, 02:24 PM
Ja tak dalej będziesz pytał to wkleję cały Nowy Testament na to forum :)

Wiara bez uczynków jest martwa - Jk 2, 14-26

Cytat:14 Jaki z tego pożytek, bracia moi, skoro ktoś będzie utrzymywał, że wierzy, a nie będzie spełniał uczynków? Czy [sama] wiara zdoła go zbawić?8 15 Jeśli na przykład brat lub siostra nie mają odzienia lub brak im codziennego chleba, 16 a ktoś z was powie im: «Idźcie w pokoju, ogrzejcie się i najedzcie do syta!» - a nie dacie im tego, czego koniecznie potrzebują dla ciała - to na co się to przyda? 17 Tak też i wiara, jeśli nie byłaby połączona z uczynkami, martwa jest sama w sobie. 18 Ale może ktoś powiedzieć: Ty masz wiarę, a ja spełniam uczynki. Pokaż mi wiarę swoją bez uczynków, to ja ci pokażę wiarę ze swoich uczynków. 19 Wierzysz, że jest jeden Bóg? Słusznie czynisz - lecz także i złe duchy wierzą i drżą9.
20 Chcesz zaś zrozumieć, nierozumny człowieku, że wiara bez uczynków jest bezowocna? 21 Czy Abraham, ojciec nasz, nie z powodu uczynków został usprawiedliwiony, kiedy złożył syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym?10 22 Widzisz, że wiara współdziałała z jego uczynkami i przez uczynki stała się doskonała. 23 I tak wypełniło się Pismo, które mówi: Uwierzył przeto Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość11, i został nazwany przyjacielem Boga. 24 Widzicie, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary12. 25 Podobnie też nierządnica Rachab, która przyjęła wysłanników i inną drogą odprawiła ich13, czy nie dostąpiła usprawiedliwienia za swoje uczynki? 26 Tak jak ciało bez ducha jest martwe, tak też jest martwa wiara bez uczynków.

PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG
05-16-2012, 02:51 PM
No tak, Palma. Tylko, że to dotyczy mojego stosunku do każdego człowieka - nie tylko do chorego!
05-16-2012, 04:22 PM
No tak, ale chory, szczególnie potrzebuje pomocy i biedny również, więc patrząc na tego typu ludzi, każdy wierzący powinien umieć odczytać potrzebę lub zainteresować się na miarę swoich możliwości bo wiadomo, że chory, choremu wiele nie pomoże, tak samo ubogi, ubogiemu.

PRAWDA I MIŁOŚĆ TO BÓG
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Via Ad Deum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS