Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne
Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Wersja do druku

+- Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne (http://forum.viaaddeum.pl)
+-- Dział: RODZINA (/forum-RODZINA)
+--- Dział: Problemy rodzinne i zagrożenia (/forum-Problemy-rodzinne-i-zagro%C5%BCenia)
+--- Wątek: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? (/post-Dzieci-z-rodzin-zastepczych-obowi%C4%85zkowo-do-adopcji)

Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - TOMASZ32 - 09-02-2012 07:50 PM

Cytat:Od dnia 1 stycznia 2012 roku weszła w życia ustawa z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U.11.149.887). W sposób diametralny zmieniła ona obowiązujący dotychczas system sprawowania pieczy zastępczej oraz procedurę adopcyjną. Zgodnie z Art. 154. Ust. 1 cytowanej ustawy „Prowadzenie procedur przysposobienia oraz przygotowanie osób zgłaszających gotowość do przysposobienia dziecka, zwanych dalej "kandydatami do przysposobienia dziecka", stanowi wyłączną kompetencję ośrodka adopcyjnego.”

Ponoć w mysl tej ustawy dzieci z rodzin zastepczych mają trafiać obowiązkowo do adopcji? Czy jest to prawda i czy nie będzie to tez tak, że bedzie sie odbierało dzieci rodzinom biologicznym np z powodu złych warunków a potem te dzieci trafia do adopcji a nie z powrotem do swoich rodziców?

Co gorsze - martwi mnie fakt, że rodziny zastępcze dostają więcej kasy na takie odbierane dzieci niz rodziny biologiczne na ich utrzymanie. To jest chyba zauważalne i odczuwalne w rodzinach, które maja przede wszystkim trudne warunki, ale nie ma w nich takich typowych problemów patologicznych. Zdarzały sie jednak takie sytuacje, że właśnie takim rodzinom zabierano dzieci i oddawano niby na okrest tymczasowy do takich rodzin zastepczych, ale potem były powazne problemy, aby dzieci wróciły do domu.

Jeśli w taki sposób tzn w mysl tej ustawy dzieci zaczna byc adoptowane a nie będa mogły wrócic do swoich rodziców to może to rozwalic wiele rodzin. Czy istnieje takie zagrożenie opierając sie o powyższa ustawę? Co o tym myslicie?

Zapraszam do dyskusji.

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Palma - 09-05-2012 09:19 AM

Myślę, że dobrą ustawą byłaby taka, gdzie rodzicom, (obojgu rodzicom) zmagającym się z alkoholem, narkotykami lub poważnymi problemami zdrowotnymi ..., odbierano dzieci i oddawano w adopcję a ich wysyłano na leczenie...
Niepatologicznym rodzinom nie powinno się odbierać dzieci a pieniądze, które są przeznaczane dla osób adoptujących, przekazywać rodzicom biologicznym i wtedy nie byłoby, rozpaczy i rozdzielania rodzin ...

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Sant - 09-05-2012 01:11 PM

Hmm...Palma...- Rozumiem, że patologicznym winno się odbierać? Pytanie kto ma decydować o patologizacji rodziny i do jakiego stopnia?. Ja np wg co niektórych tworzę rodzinę patologiczną, bo mam piątkę dzieci. A jeszcze dwoje w niebie. Z alkoholem wprawdzie się nie zmagam , tylko od czasu do czasu spożywam lampkę albo i dwie wina, a niekiedy przy grillu, lub smażonej rybce i piwo się trafi. Mam problem natomiast z inną używką - nikotynizm. Wprawdzie palenie rzuciłem już dawno, ale od czasu do czasu zdarza mi się popalać. Problemy zdrowotne również posiadam (kręgosłup, korzonki, itp). Rozumiem, że to błąd iż pozwolono mi te dzieci wychować? Cóż - też wyrosły na patogeniczne: są w Kościele aktywni, dwoje ma wyższe wykształcenie, dwoje jeszcze się uczy, w tym jedno w szkole ponadmaturalnej.....Cóż - inżynier, mgr prawa, pedagog (pedagożka?), licencjat zarządzania i kucharz oraz dwoje uczących się zaiste stanowią modelowy przykład rodziny patologicznej. Cała naszą rodzinę najlepiej wysłać na leczenie.....

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Palma - 09-06-2012 07:49 AM

Sant, większych bzdur nie mogłeś powypisywać ?
Napisałam, myślę, (czyli w moim odczuciu) jeśli chodzi o patologię to o te najcięższe przypadki : alkoholizm, narkotyki i np. psychopatologia :
cierpienie
trudność w przystosowaniu indywidualnym
nieracjonalność i dziwaczność
nieprzewidywalność i brak kontroli
rzadkość i niekonwencjonalność
dyskomfort obserwatora
naruszenie norm społecznych

O tym kto będzie wychowywał dzieci z rodzin, które nie są w stanie same tego robić, zawsze decyduje Sąd Rodzinny ...

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Sant - 09-06-2012 11:22 AM

Palma - pytam wyraźnie- kto ma decydować o tym, która rodzina jest patologiczna?. Bo mojej zdarzyło się przypięcie takiej łatki. I to kilka razy. Nie będę pisał o generalnym odczuciu społecznym, jakoby z automatu kwalifikującym tzw dużą rodzinę (3+) do tego miana.
Co do bzdur- podaj choćby jeden przykład bzdury przeze mnie napisanej.

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Palma - 09-06-2012 01:10 PM

Ja odniosłam się do pytania zadanego przez Tomka i są to jedynie moje przemyślenia a nie moja ustawa, masz do mnie jakieś nieuzasadnione pretensje ja jedynie napisałam, jak ja to widzę, żeby jak najmniej rodzin, wielodzietnych czy ubogich ucierpiało a Ty masz coś do mnie. Wiesz dobrze, że jeśli ktoś sobie od czasu do czasu wypije jakiś alkohol to nie jest grzech, problem jest gdzie indziej i z pretensjami możesz kierować się do rządu.
Niżej cytat, który wkleił Tomek i oczekuje On jakieś dyskusji jak my to widzimy a nie jak ja to widzę ...
Cytat: "Cytat:Od dnia 1 stycznia 2012 roku weszła w życia ustawa z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz.U.11.149.887). W sposób diametralny zmieniła ona obowiązujący dotychczas system sprawowania pieczy zastępczej oraz procedurę adopcyjną. Zgodnie z Art. 154. Ust. 1 cytowanej ustawy „Prowadzenie procedur przysposobienia oraz przygotowanie osób zgłaszających gotowość do przysposobienia dziecka, zwanych dalej "kandydatami do przysposobienia dziecka", stanowi wyłączną kompetencję ośrodka adopcyjnego.”

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Sant - 09-06-2012 01:21 PM

Palma- czy naprawdę nie rozumiesz , czy udajesz?
napisałaś: cyt: Myślę, że dobrą ustawą byłaby taka, gdzie rodzicom, (obojgu rodzicom) zmagającym się z alkoholem, narkotykami lub poważnymi problemami zdrowotnymi ..., odbierano dzieci i oddawano w adopcję a ich wysyłano na leczenie...
A ja na to odpisałem ci że, - chcesz by rodzinom patologicznym odbierano dzieci i oddawano w adopcję a ich wysyłano na leczenie..., - ale przecież ktoś musi zadecydować, która rodzina jest patologiczna. Moje pytanie brzmi: kto ma decydować i od jakiego momentu zaczyna sie patologia. Posłużyłem się przykładem mojej wielodzietnej rodziny, na to jak łatwo można kogoś zaklasyfikować do takiej patologii i jak łatwo można manipulować pojęciami. Po prostu wskazuję zagrożenia wynikające z takich rozwiązań.
Najzwyklejsza polemika, a ty widziałaś jakieś bzdury, złą wolę, że mam do ciebie jakąś pretensję itd. Weź na wstrzymanie i spokojnie bez emocji rozważ argumenty - bez szufladkowania i patrzenia przez pryzmat swojej osoby i swoich wyobrażeń. Załóż, że ta osoba z którą dyskutujesz może mieć rację i staraj się ją zrozumieć, a nie doszukuj się tego czego nie ma w wypowiedziach. Jeśli dojdziesz do wniosku, że nie mam racji, to podaj kontrargumenty. Wykaż nieprawdziwość argumentacji i nieadekwatność przykładów. To tyle. Na tym polega rzeczowa dyskusja, a nie na kadzeniu sobie nawzajem. Z dyskusji - wszystkie jej strony winny wyjść ubogacone.

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Palma - 09-07-2012 09:30 AM

No widać jak uważnie czytasz moje posty, w czwartym o góry napisałam kto decyduje o adopcji. Podaję linka na ten temat bym nie musiała pisać.

http://magazyn.netmama.pl/planowanie-dziecka/niepowodzenia/wszystko-o-adopcji-pytania-i-odpowiedzi-17849/

Może już na tym zakończę bo jakoś ciężko się z Tobą dyskutuje :)

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - TOMASZ32 - 09-07-2012 11:44 AM

Ależ spokojnie moi drodzy. Wymieniamy tutaj tylko swoje poglady, myśli a nie ustanawiamy jakies prawa.
Ta sprawa jest itotna i dlatego ja poruszyłem, gdyz my jako ludzie mamy prawo się z czyms nie zgadzac i mamy tez prawo do tego, aby pewne rzeczy omawiać dla otwierania oczu innym na dany problem, choc nie zawsze inni muszą sie z nami zgadzać.

Mnie od lat uderza fakt, ż odbiera sie dzieci rodzinom bilogicznym z róznych powodów i oddaje się do domów dziecka lub rodzin zastępczych dając im w dodatku większe dofinansowanie dla tego dziecka. Dlaczego w taki sposób nie pomaga sie rodzinom bilogicznym? Ile pieniedzy przypada na dziecko dla rodziny zastepczej a ile dla rodziny bilogicznej? Jak jest róznica? Raczej spora - z tego co sie oreintuję. Juz nawet zwykłe rodziny otrzymuja na dziecko ok 100 zł, w niektórych sytuacjach troche więcej, ale to i tak jest nic w porównaniu z tym co dostaja rodziny zastepcze. Ale jeszcze gorsze jest to, że odbiera sie dzieci ich biologicznym rodzicom, z którymi dzieci sa związane. Oczywiście w sytuacjach bardzo powaznych, kiedy zagrożone jest zdrowie, życie lub wychowanie dziecka - gdy rzeczywiście w rodzinie dominuje atmosfera typowo kryminogenna lub patologiczna w pełnym tego słowa znaczeniu to jest koniecznościa ratowanie dziecka i oddanie go pod opieke innych osób lub instytucji. A ta ustawa przedstawiona na początku ma pokazac jeszcze bardziej durne rozwiązanie problematyki rodzinnej - całkowite odebranie dzieci i oddanie ich do adopcji. To się nazywa rujnowanie rodziny. Niby dla dobra dziecka?

RE: Dzieci z rodzin zastepczych obowiązkowo do adopcji? - Nancyfrank - 09-11-2025 04:38 AM

Seasoned advice: don’t underestimate storage. A slicone sex dolls
needs proper space unless you want awkward roommate encounters. For adventurous types, pregnant sex dolls are a whole other vibe—more for roleplay than everyday use, in my book. I tell newbies: start small, start smart. Browse top rated sex dolls, pick something reliable, then explore the wilder side once you’re confident. This hobby’s a marathon, not a sprint!