Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne
Seksualność dziecka - Wersja do druku

+- Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne (http://forum.viaaddeum.pl)
+-- Dział: RODZINA (/forum-RODZINA)
+--- Dział: Życie i wychowanie (/forum-%C5%BBycie-i-wychowanie)
+--- Wątek: Seksualność dziecka (/post-Seksualno%C5%9B%C4%87-dziecka)

Strony: 1 2

Seksualność dziecka - TOMASZ32 - 04-18-2012 08:36 AM

Zapraszam do zapoznania się z ciekawym artykułem na temat interesowania sie dzieci życiem seksualnym. Mam nadzieję, że bedziemy mogli wspólnie na ten temat porozmawiać.
Sprawa jest o tyle ważna, ponieważ niesie za soba powazne decyzje a także konsekwencje związane z co raz wczesniejszym wchodzeniem w pożycie seksualne dzieci co oczywiście pociaga za sobą dalsze konsekwencje w postaci zabiegów aborcyjnych czy innych.

Jak temu zaradzić? Jak rozwiązywac takie problemy? Może dyskusja na ten temat pomoże nam bardziej zrozumiec ten problem, ten temat i działać, szczególnie we własnym otoczeniu.

http://mojaniania.pl/artykuly/seksualnosc-dziecka/

RE: Seksualność dziecka - Palma - 05-07-2012 12:48 PM

Jak to mówią psycholodzy, dziecko kiedy rośnie, zaczyna poznawać swoje ciało, więc je dotyka wszędzie ...
Rodzice widząc, że ich pociecha zaczyna wkładać palce w miejsce intymne, powinni po prostu powiedzieć, że to be tam nie wolno wkładać paluszków i że to narząd przez, który się siusia na pewno malec pojmie.
Kiedy, dziecko wie, że tam nie wolno się dotykać, przestaje się interesować, tą częścią ciała i nie myśli o tym, jeśli się unika rozmów na ten temat.
Kiedy jest starsze dziecko i więcej rozumie, można mu zacząć tłumaczyć, tak jak naucza KK, ale jest to trudna sprawa, ponieważ na religii katecheta uczy inaczej a szkoła też inaczej i najczęściej, młody człowiek wybiera to co przyjemne i łatwe, więc jeśli nie będzie jedności w nauczaniu będzie zawsze trudniej wytłumaczyć bo młodzi, w większości robią to co robi większość i to co wynoszą z własnych domów...

RE: Seksualność dziecka - Sant - 07-25-2012 01:02 PM

E tam - zaraz z domów. Od kiedy telewizor i internet nazywa się domem?

RE: Seksualność dziecka - TOMASZ32 - 07-26-2012 09:23 AM

Tyle, że bardzo często dzieci korzystaja z tych przyjemności właśnie w domach, a rodzice niestety często z powodu braku czasu albo ze względu na własne przyjemności pozwalają na taką edukację nie pilnując, nie interesując sie co dziecko robi. I owszem, nośnikiem informacji jest telewizor, internet czy inne formy, urządzenia, ale samo xródło często właśnie dotyczy domu.

RE: Seksualność dziecka - Sant - 07-26-2012 10:26 AM

Zdarza się też, że wbrew woli rodziców dziecko korzysta z owych nośników. Jeśli w domu ma ograniczenia, robi to u kolegów, na świetlicy, czy w kawiarence.
Cytat:Kiedy jest starsze dziecko i więcej rozumie, można mu zacząć tłumaczyć, tak jak naucza KK,
Tłumaczeniem niewiele się osiągnie, jeśli za słowami nie idą czyny. Natomiast czyny doskonale tłumaczą. Bez słów.
Dzieci, zwłaszcza starsze doskonale sobie z tym radzą, a niekoniecznie rodzice w tym temacie są autorytetem. Dziecko zaczyna dostrzegać słabości i niekonsekwencję rodziców.
W pewnym wieku pojawia się totalna negacja woli i wiedzy rodziców. Dopiero człowiek dorastający, a praktycznie już dorosły stopniowo zaczyna dostrzegać coraz bardziej, że ci rodzice wcale nie sa tacy głupi czy nieżyciowi, jak mu się wcześniej wydawało.

RE: Seksualność dziecka - Palma - 07-26-2012 10:40 AM

Przeczytajcie informacje z linka.
http://www.gadu-gadu.pl/epidemia-pedofilii-w-polsce?utm_source=gg&utm_medium=hover

RE: Seksualność dziecka - Sant - 07-26-2012 12:06 PM

Czytałem...

RE: Seksualność dziecka - Palma - 07-26-2012 12:25 PM

tego diabła to wszędzie pełno ...

RE: Seksualność dziecka - TOMASZ32 - 07-26-2012 04:28 PM

A jest go wszędzie pełno. Demony hasają. Wkrótce bedzie ich pełno w Warszawie, jak tylko ta Madonna zjedzie. Młodziez nafaszeruje sie madrościami antychrześcijańskimi. I jak tutaj wychowywac dzieci według wartości. My jedno przekazujemy a one dostaja dawkę z innych stron. Ciezka robota a nawet powiedziałbym "syzyfowa praca".

RE: Seksualność dziecka - Sant - 07-27-2012 08:42 AM

Ja wiem? - Kiedyś przekazywaliśmy naszym podopiecznym konw. na te właśnie tematy. Wśród podopiecznych był mój syn.
Miał chyba 14 lat.
Któregoś dnia, po powrocie ze szkoły powiedział,
- jak to dobrze, że mówiliście nam te rzeczy- dzisiaj w szkole była aktywistka spod znaku pani Labudy i miała pogadankę na te tematy. Oczywiście dokładnie odwrotne treści niż te z konwiwencji.
I dodał- No tak, ja miałem szczepionkę przeciw tej truciźnie, ale co z moimi kolegami?
Myślę, że nie jest to paraca syzyfowa.