![]() |
|
Zero waste w sprzątaniu - Wersja do druku +- Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne (http://forum.viaaddeum.pl) +-- Dział: STREFA RELAKSU (/forum-STREFA-RELAKSU) +--- Dział: Rozmowy na luzie (/forum-Rozmowy-na-luzie) +--- Wątek: Zero waste w sprzątaniu (/post-Zero-waste-w-sprz%C4%85taniu) |
Zero waste w sprzątaniu - Enker - 05-08-2026 09:34 AM Wiecie co mnie najbardziej irytuje w dzisiejszych czasach? To, że daliśmy sobie wmówić, że czystość ma zapach "morskiej bryzy" z plastikowej butelki. Każdego miesiąca produkujemy tony plastikowych odpadów tylko po to, żeby przemyć lustro albo szafki. Ja już dawno przeszłam na ocet i sodę, ale umówmy się, zapach octu w całym mieszkaniu nie jest szczytem marzeń. Ostatnio trafiła mi na ekran strona Pure Life Shop i zaczęłam czytać o rozwiązaniach, które promują czyszczenie bez chemii przy użyciu samej wody i specjalnych włókien. To jest o tyle ciekawe, że takie ściereczki starczają na lata, a nie na tydzień jak te tanie gąbki z marketu. Moim zdaniem to jedyna słuszna droga, jeśli faktycznie chcemy ograniczyć ślad węglowy i nie wylewać syfu do wód gruntowych. Ale ciekawi mnie Wasze podejście do tematu trwałości takich produktów. Czy uważacie, że wydanie większej kwoty na start na porządne akcesoria faktycznie się zwraca, czy to tylko kolejny trend dla bogatych eko-entuzjastów? Ja mogę spróbować, bo mam dość produkowania śmieci przy każdym sprzątaniu łazienki. |