Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne
Masoneria - Wersja do druku

+- Via Ad Deum - Chrześcijańskie Forum Ewangelizacyjne (http://forum.viaaddeum.pl)
+-- Dział: Ciemna strona wiary (/forum-Ciemna-strona-wiary)
+--- Dział: Sekty i inne niebezpieczne grupy religijne (/forum-Sekty-i-inne-niebezpieczne-grupy-religijne)
+--- Wątek: Masoneria (/post-Masoneria)

Strony: 1 2

Masoneria - TOMASZ32 - 11-17-2015 06:33 PM

Masoneria od dawna walczy z Kościołem i nie ulega wątpliwości, że zagraża Kościołowi, dąży do jego zniszczenia. Antychrześcijański schemat dzialania tych ludzi jasno ukazuje drogę, którą podąża masoneria. Do czego jest zdolna i czy może zniszczyć Kościół? Do jakiego stopnia może jej sie to udać?
Kościół to nie tylko instytucja, Kościół to wszyscy chrześcijanie wierzący w Chrystusa. Czy można zniszczyć taką rzeszę wiernych włącznie z głową Kościoła, którą jest sam Chrystus? Ja w to wątpię, ale może ktoś myśli inaczej? Napewno masoneria jest niebezpiecznym ugrupowaniem w skłąd której wchodzą wysokopostawieni ludzie: politycy, adwokaci, lekarze i wielu innych. Ten fakt może mieć ogromny wpływ na działania masonerii, gdyż są to ludzie, którzy dysponują ogromnym kapitałem finnsowym i może wspuerać różne uugrupowania militarne, antychrześcijańskie, które będa walczyły z chrześcijaństwem dopuszczając sie nawet mordów.

Czy też tak uważacie?

RE: Masoneria - Sant - 11-18-2015 08:10 AM

Odsyłam do czytań eucharystycznych najbliższej niedzieli tj 22 listop.

RE: Masoneria - exe - 11-18-2015 10:00 AM

(11-18-2015 08:10 AM)Sant napisał(a):  Odsyłam do czytań eucharystycznych najbliższej niedzieli tj 22 listop.
Rzeczywiście, w tym jest rzecz:

"Piłat powiedział do Jezusa: Czy Ty jesteś Królem żydowskim? Jezus odpowiedział: Czy to mówisz od siebie, czy też inni powiedzieli ci o Mnie? Piłat odparł: Czy ja jestem Żydem? Naród Twój i arcykapłani wydali mi Ciebie. Coś uczynił? Odpowiedział Jezus: Królestwo moje nie jest z tego świata. Gdyby królestwo moje było z tego świata, słudzy moi biliby się, abym nie został wydany Żydom. Teraz zaś królestwo moje nie jest stąd. Piłat zatem powiedział do Niego: A więc jesteś królem? / Odpowiedział Jezus: / Tak, jestem królem. Ja się na to narodziłem i na to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu." (J 18,33b-37).

Problem ( na wstępie: formalny) więc wyłania się już za proroka Samuela, kiedy to ludzie zapragnęli króla ludzkiego:

" 4 Zebrała się więc cała starszyzna izraelska i udała się do Samuela do Rama. 5 Odezwali się do niego: "Oto ty się zestarzałeś, a synowie twoi nie postępują twoimi drogami: ustanów raczej nad nami króla, aby nami rządził, tak jak to jest u innych narodów".
6 Nie podobało się Samuelowi to, że mówili: "Daj nam króla, aby nami rządził". Modlił się więc Samuel do Pana. 7 A Pan rzekł do Samuela: "Wysłuchaj głosu ludu we wszystkim, co mówi do ciebie, bo nie ciebie odrzucają, lecz Mnie odrzucają jako króla nad sobą. 8 Podobnie jak postępowali od dnia, w którym ich wyprowadziłem z Egiptu, aż do dnia dzisiejszego, porzucając Mnie i służąc innym bogom, tak postępują i z tobą. 9 Teraz jednak wysłuchaj ich głosu, tylko wyraźnie ich ostrzeż i oznajmij im prawo króla, który ma nad nimi panować".
(1 Sm 8, 4-9).

Bardzo profetyczny charakter ma ostrzeżenie w w.9:

"wyraźnie ich ostrzeż i oznajmij im prawo króla, który ma nad nimi panować"

Toteż problem intronizacji Jezusa nie jest bajką na resorach, lecz palącym problemem świata, z którego ogromna większość żyje we mgle, ponieważ jest zwiedzona jego marnością:

"Marnością jesteśmy zwiedzeni, a nie strzegliśmy przykazania Twego, i ustaw i sądów... (...) ( Neh 1, 7) {przekład o. J. Wujka jest tu dosadniejszy terminologicznie}.

Znaczy to, że :

"11 Mówił: "Oto jest prawo króla mającego nad wami panować: Synów waszych będzie on brał do swego rydwanu i swych koni, aby biegali przed jego rydwanem. 12 I uczyni ich tysiącznikami, pięćdziesiątnikami, robotnikami na roli swojej i żniwiarzami. Przygotowywać też będą broń wojenną i zaprzęgi do rydwanów. 13 Córki wasze zabierze do przyrządzania wonności oraz na kucharki i piekarki. 14 Zabierze również najlepsze wasze ziemie uprawne, winnice i sady oliwkowe, a podaruje je swoim sługom. 15 Zasiewy wasze i winnice obciąży dziesięciną i odda ją swoim dworzanom i sługom. 16 Weźmie wam również waszych niewolników, niewolnice, waszych najlepszych młodzieńców i osły wasze i zatrudni pracą dla siebie. 17 Nałoży dziesięcinę na trzodę waszą, wy zaś będziecie jego sługami.

Znamienne jest:

18 Będziecie sami narzekali na króla, którego sobie wybierzecie, ale Pan was wtedy nie wysłucha".
(1 Sm 8, 11-18 ).

Czy może być dobrze w świecie w związku z powyższym?

Śmiem stwierdzić, że w skali długofalowej nie będzie dobrze:

"19 Odrzucił lud radę Samuela i wołał: "Nie, lecz król będzie nad nami, 20 abyśmy byli jak wszystkie narody, aby nas sądził nasz król, aby nam przewodził i prowadził nasze wojny!" .

TOMASZ32[/quote napisał(a):Napewno masoneria jest niebezpiecznym ugrupowaniem w skłąd której wchodzą wysokopostawieni ludzie: politycy, adwokaci, lekarze i wielu innych. Ten fakt może mieć ogromny wpływ na działania masonerii, gdyż są to ludzie, którzy dysponują ogromnym kapitałem finnsowym i może wspuerać różne uugrupowania militarne, antychrześcijańskie, które będa walczyły z chrześcijaństwem dopuszczając sie nawet mordów.
Największym zagrożeniem jest nieodpowiednie, spaczone, młodzieży chowanie.Pod rozwinięcie w innym temacie dyskusji o polskiej edukacji odnośnie częstego wspomnienia o oświeceniu poprzez kaganek oświaty , wspomnę o celu , jaki wyznaczyła sobie Masoneria :

" gdyby Marek Aureliusz zamiast posługiwać się lwami i kratami rozżarzonymi zastosował szkoły podstawowe i wychowanie państwa racjonalistycznego, byłby skuteczniej uchronił świat przed chrześcijaństwem" . ( ( Ernest Renan-Marc Aurele).

RE: Masoneria - Sant - 11-19-2015 08:47 AM

No tak, ale ja bardziej miałem na myśli pierwsze czyt. proroctwo z Daniela, dot. Syna Człowieczego, że: "Panowanie Jego jest wiecznym panowaniem, które nie przeminie, a Jego królestwo nie ulegnie zagładzie" .

RE: Masoneria - exe - 11-19-2015 10:20 AM

(11-19-2015 08:47 AM)Sant napisał(a):  No tak, ale ja bardziej miałem na myśli pierwsze czyt. proroctwo z Daniela, dot. Syna Człowieczego, że: "Panowanie Jego jest wiecznym panowaniem, które nie przeminie, a Jego królestwo nie ulegnie zagładzie" .
Rozumiem - wiecznotrwałość królestwa Boga jest oczywistością także w mierze mojej wypowiedzi, ponieważ :

"12 Kiedy wypełnią się twoje dni i spoczniesz obok swych przodków, wtedy wzbudzę po tobie potomka twojego, który wyjdzie z twoich wnętrzności, i utwierdzę jego królestwo. 13 On zbuduje dom imieniu memu, a Ja utwierdzę tron jego królestwa na wieki. 14 Ja będę mu ojcem, a on będzie Mi synem, a jeżeli zawini, będę go karcił rózgą ludzi i ciosami synów ludzkich. 15 Lecz nie cofnę od niego mojej życzliwości, jak ją cofnąłem od Saula, twego poprzednika, którego opuściłem. 16 Przede Mną dom twój i twoje królestwo będzie trwać na wieki. Twój tron będzie utwierdzony na wieki" (2 Sm 7, 12-16).

Natomiast nie wyklucza to cierpienia, jakie zsyłają na siebie narody z powodu własnej złości:

"16 Przystąpcie teraz, a zobaczycie wielkie wydarzenie, którego Pan dokona na waszych oczach. 17 Czy to nie teraz są żniwa pszeniczne? Zawołam do Pana, a ześle grzmoty i deszcz, abyście poznali i zobaczyli, że wielkie jest wasze wykroczenie, którego dopuściliście się wobec Pana domagając się króla dla siebie". 18 Samuel wołał więc do Pana, a Pan zesłał grzmoty i deszcz w tym samym dniu. Cały naród bardzo się przeląkł tak Pana, jak i Samuela.
19 Mówił cały naród do Samuela: "Módl się do Pana, Boga twego, za swymi sługami, abyśmy nie zginęli. Dodaliśmy bowiem do wszystkich naszych win to, że żądaliśmy dla siebie króla".
(1 Sm 12, 16-19).

Chodzi więc o marność ludzkiego królowania, nie zaś o nie-wiecznotrwałość Bożego Królestwa"

"22 Nie porzuci bowiem Pan ludu swojego, postanowił was bowiem uczynić ludem swoim przez wzgląd na swe wielkie imię. 23 Jeśli o mnie chodzi, niech to będzie ode mnie dalekie, bym zgrzeszył przeciw Panu, przestając się za was modlić: będę wam pokazywał drogę dobrą i prostą. 24 Bójcie się jedynie Pana, służcie Mu w prawdzie z całego serca: spójrzcie, jak wiele wam wyświadczył. 25 Lecz gdybyście trwali w przewrotności, zginiecie tak wy, jak i wasz król". (1 Sm 12, 22-25).

RE: Masoneria - TOMASZ32 - 11-19-2015 10:50 PM

Cytat:18 Dzieci, jest już ostatnia godzina,
i tak, jak słyszeliście, Antychryst5 nadchodzi,
bo oto teraz właśnie pojawiło się wielu Antychrystów;
stąd poznajemy, że już jest ostatnia godzina.
19 Wyszli oni z nas, lecz nie byli z nas;
bo gdyby byli naszego ducha, pozostaliby z nami;
a to stało się po to, aby wyszło na jaw,
że nie wszyscy są naszego ducha.
20 Wy natomiast macie namaszczenie od Świętego6
i wszyscy jesteście napełnieni wiedzą.
21 Ja wam nie pisałem,
jakobyście nie znali prawdy,
lecz że ją znacie
i że żadna fałszywa nauka z prawdy nie pochodzi.
22 Któż zaś jest kłamcą, jeśli nie ten,
kto zaprzecza, że Jezus jest Mesjaszem?
Ten właśnie jest Antychrystem,
który nie uznaje Ojca i Syna.
23 Każdy, kto nie uznaje Syna7,
nie ma też i Ojca,
kto zaś uznaje Syna, ten ma i Ojca.
24 Wy zaś zachowujecie w sobie to,
co słyszeliście od początku8.
Jeżeli będzie trwało w was to,
co słyszeliście od początku,
to i wy będziecie trwać w Synu i w Ojcu.
25 A obietnicą tą, daną przez Niego samego, jest życie wieczne.

(1J 2, 18-25)

Zatem jak widzimy - mamy Antychrystów na ziemi, którzy głosza fałsz zaprzeczając temu co pochodzi od Boga. Trzeba tylko uważać na to co głosi świat i unikac tego co jest zaprzeczeniem prawdy zawartej w Biblii. To jest bardzo trudne a najbardziej podatni na łykanie wszystkiego co głosi świat są dzieci, młodzi ludzie, szczególnie z problemami a także ludzie, którzy mają wątpliwości co do swojej wiary jak również ci, którzy byli w Kościele, byli wierzący a odeszli od Kościoła i od Boga. Trzeba ich ratowac głosząc Chrystusa a także po przez modlitwę za tych wszystkich ludzi. I tak mamy kolejne trudne zadanie dla chrześcijanina. Ciężka ta droga, usiana kamnieiami, chwastami, ale przejście jej kończy sie nagrodą. Ciekawe czy uda mi sie ja przejść? :)

RE: Masoneria - exe - 11-19-2015 11:26 PM

Trzeba też edukować młodych:

"Do czasu, aż przyjdę, przykładaj się do czytania, zachęcania, nauki." (1 Tym 4, 14).

RE: Masoneria - TOMASZ32 - 11-20-2015 12:20 AM

Tak, to prawda, trzeba edukować młodych, ostrzegać, chronić, ale nasza nauka może być też niszczona przez nauke świata, naukę, którą m.in serwuje masoneria aby zniszczyć w człowieku wiarę, aby niszczyć Kościół. Aby edukowac dzieci trzeba najpierw edukowac dorosłych, aby wiedzieli jak maja żyć, jak maja sie bronić przed tym złem, aby dorośli potrafili obronić swoje dzieci. To bardzo trudne zadanie, może nawet takie, które można porównać do mitologicznej syzyfowej pracy. Ale nie mamy wyjścia - musimy walczyć o wiarę naszą i naszych dzieci.

RE: Masoneria - exe - 11-20-2015 12:25 AM

Tak Bracie tu zdecydowanie mamy pod górę.... :-(
Wiem coś o tym. Uczyłem przez 10 lat przyrodoznawstwa i sam wierzyłem w coś, co jest bez dowodów, a nawet nielogiczne, ale w zaslepieniu rozum nie widzi jasno...

RE: Masoneria - TOMASZ32 - 11-20-2015 12:56 AM

Można mieć wiarę a cała praca może iść na marne. Ale napewno poddawać sie nie można, trzeba walczyć, inaczej polegniemy. Dopóki walka trwa to do tego czasu nic nie jest pewne a szansa na zwycięstwo istnieje.
I chyba pozostaja słowa, które mogą nas umocnić w wierze i w alce: "Jeśli Bóg z nami, któż przeciwko nam?"