|
Dekalog - jak rozumieć prawo Boga?
|
|
06-10-2013, 10:51 AM
|
|||
|
|||
RE: Dekalog - jak rozumieć prawo Boga?
(06-05-2013 07:03 AM)Sant napisał(a):Nie wiem jak mam się odnieść do Twojego pytania?Uważam za niestosowne pytać kogokolwiek publicznie o to czy przestrzega bożych przykazań.Takie sprawy załatwiam z Bogiem na modlitwie i na spowiedzi osobistej w której Jemu wyznaję swoje grzechy.(05-31-2013 09:10 AM)wakaszatagidlibechenut napisał(a): Dlatego Przykazania Boga należy wypełniać bo to pokazuje nam,że miłujemy Boga,który nam te przykazania nadał.Robisz to? (06-09-2013 03:36 PM)Abraham napisał(a): A ja napisze jedno: Miłuj , Pana , Boga swego ze wszystkiego serca swego , z całej duszy swojej i wszystkich sił swoich, a bliźniego swego jak siebie samego - te przykazania więcej znaczą niż całopalenia i ofiary. Ja myśle że nie trzeba znać na pamięć całego dekalogu (choć sam go znam ) ale wystarczy te przykazanie miłości . Wypełniając je wypełniamy wszystkie nawet jeśli ich nie znamy ale to przykazanie Miłości powinniśmy znać i zachowywać w swoim sercu.Miłość do Boga polega przede wszystkim na wypełnianiu Jego woli i na przestrzeganiu Jego przykazań. Masz słuszność,że miłość sama w sobie zawiera już wszystkie prawa ale aby ta nasza miłość wzrastała,no bo przecież nie każdy miłuje Boga i bliźniego jednakowo powinniśmy poznawać bożą wolę która zawiera się właśnie w Jego przykazaniach.Wiadomo przecież,że jak miłuję bliźniego to go ani nie okradnę,ani nie pomówię ani nie będę pożądał jego rzeczy ale to najpierw trzeba wiedzieć.Stąd wniosek nasuwa się jednoznaczny,że już od samego niemowlęctwa należy uczyć prawości i poznania bożej woli. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc
Portal