Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac?
05-11-2012, 03:51 PM
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac?
Owszem, to bardzo trudne zadanie aby przekazywać we współczesnym świecie naukę chrześcijańską: o czystości, o otwartości na nowe życie i na wiele innych tematów. Świat rządzi sie innymi prawami, żyje przyjemnościami względem ciała, ale nie dba o potrzeby duszy, nie patrzy także na zagrożenia jakie wypływaja z konkretnych zachowań, praw, które sie łamie w imie tego co sprawia rozkosz, przyjemność.
Jedni ida w jedna stronę a inni w drugą, mimo, że tez chca lub uznaja się za katolików. Niestety - katolicyzm czy tez chrześcijaństwo do czegoś zobowiązuje i w kontekście nauki Kościoła nie powinno się mówić "jestem katolikiem" lub "jestem chrześcijaninem" jeśli łamie sie podstawowe prawa dane nam przez Boga, zawarte także w nauce Chrystusa a potem Kościoła. Czyz mozna bowiem mówić : "jestem chrześcijaninem" skoro dopuszczamy sie grzechów aborcji, eutanazji, gdy krzywdzimy świadomie bliźnich w inny sposób? Oczywiście nasze słabości nie wykluczają nas całkowicie z Kościoła, z grona wierzacych, ale tez trzeba zdawać sobie sprawe z tego, że wierząc w Boga mamy konkretne prawo, które do czegoś nas zobowiązuje i nie może byc tez tak, że zabijając człowieka możemy spokojnie liczyc na zbawienie.

Bóg może nam przebaczać różne grzechy, ale świadome działania są jawnym sprzeciwianiem sie prawu Bożemu, woli Bożej, więc jako chrześcijanie mamy kroczyć przez to ziemskie życie kierując sie nauką Chrystusa. I to także dotyczy czystości przedmałżeńskiej.

Tak dla głębszego uświadomienia czym jest czystość i czy jest ona ważna w życiu człowieka podaję kolejny link do ciekawego tekstu. Mam nadzieje, że pomoże on zrozumiec lepiej sprawę czy tez problem związany z czystością.

http://szara.jezuici.pl/czytelnia/artyku...enska.html
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Czystosć przedmałżeńska - czy warto w niej wytrwac? - TOMASZ32 - 05-11-2012 03:51 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Via Ad Deum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS