Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Angażowanie się kapłaństwa w politykę
07-26-2020, 02:35 PM
RE: Angażowanie się kapłaństwa w politykę
Masz rację Marcinie i na to także należy zwrócić uwagę. Ja jednak mówiłem o wchodzeniu w politykę do takiego stopnia by nie stać się takim jak wspomniany ks Sowa który w wyborach popiera środowiska lewicowe które walczą z Kościołem i wartościami propagując,opowiadając się za aborcją, LGBT i innymi zgorszeniami zwanymi często przez moich byłych katechistów "ohydą spustoszenia" lub "cywilizacją śmierci".

Gdy Kościół angażuje się w politykę to zawsze powinien uważać na to w jakim celu to czyni i do jakiego stopnia może wchodzić w relację z pokitykami. Nie ma nic złego w tym angażowaniu się gdy jest oparte na: głoszeniu Ewangelii, dobru wiernych i obronie wartości chrześcijańskich. Natomiast zaczyna się źle dziać gdy kapłani wchodzą zbyt głęboko w te relacje czego skutkiem jest m in pochówrk prochów zamordowanego Adamowicza w świątyni gdańskiej. To że został on zamordowany to jest jedno i tutaj można wyrazić szacunek dla zmarłego,ale to nie upoważnia do chowania jego ciała czy prochów w świątyni gdy nie ma pewności że był czysty pod względem postępowania. Również fakt że należał do grupy lewicowej walczącej z Kościołem nie daje takowego prawa czy możliwości. Należy tutaj brać również pod uwagę fakt że małżonków chowa się razem. Co robiła i robi jego żona? Walczy nienawiścią z PiSem mimo tego że PiS okazał jej mężowi szacunek: wycofał się z wyborów uzupełniających,trwał w czasie nabożeństw przy zmarłym. Czy takich ludzi można chować w świątyni? Decyzja jednak wyszła z góry a więc od biskupów i biorąc pod uwagę fakt że chodzi o polityka mogła i zapewne miała tło polityczne. To niestety według prawa Boga i Kościoła jest profanacją świątyni gdyż nie można chować w niej ludzi niegodnych takiego miejsca.

Dlatego w tym angażowaniu trzeba zawsze pamiętać gdzie jest granica relacji i angażowania się w to co może też stanowić zagrożenie dla Kościoła,jego prawa jak i dla wiernych. I o tą stronę mi chodzi przede wszystkim.

"Miłość oznacza rozprowadzać ciepło, nie dusząc się przy tym wzajemnie. Miłość oznacza być ogniem, ale wzajemnie się nie spalać."

Phil Bosmans
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Angażowanie się kapłaństwa w politykę - TOMASZ32 - 07-26-2020 02:35 PM

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Via Ad Deum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS