|
Angażowanie się kapłaństwa w politykę
|
|
07-26-2020, 02:35 PM
|
|||
|
|||
|
RE: Angażowanie się kapłaństwa w politykę
Masz rację Marcinie i na to także należy zwrócić uwagę. Ja jednak mówiłem o wchodzeniu w politykę do takiego stopnia by nie stać się takim jak wspomniany ks Sowa który w wyborach popiera środowiska lewicowe które walczą z Kościołem i wartościami propagując,opowiadając się za aborcją, LGBT i innymi zgorszeniami zwanymi często przez moich byłych katechistów "ohydą spustoszenia" lub "cywilizacją śmierci".
Gdy Kościół angażuje się w politykę to zawsze powinien uważać na to w jakim celu to czyni i do jakiego stopnia może wchodzić w relację z pokitykami. Nie ma nic złego w tym angażowaniu się gdy jest oparte na: głoszeniu Ewangelii, dobru wiernych i obronie wartości chrześcijańskich. Natomiast zaczyna się źle dziać gdy kapłani wchodzą zbyt głęboko w te relacje czego skutkiem jest m in pochówrk prochów zamordowanego Adamowicza w świątyni gdańskiej. To że został on zamordowany to jest jedno i tutaj można wyrazić szacunek dla zmarłego,ale to nie upoważnia do chowania jego ciała czy prochów w świątyni gdy nie ma pewności że był czysty pod względem postępowania. Również fakt że należał do grupy lewicowej walczącej z Kościołem nie daje takowego prawa czy możliwości. Należy tutaj brać również pod uwagę fakt że małżonków chowa się razem. Co robiła i robi jego żona? Walczy nienawiścią z PiSem mimo tego że PiS okazał jej mężowi szacunek: wycofał się z wyborów uzupełniających,trwał w czasie nabożeństw przy zmarłym. Czy takich ludzi można chować w świątyni? Decyzja jednak wyszła z góry a więc od biskupów i biorąc pod uwagę fakt że chodzi o polityka mogła i zapewne miała tło polityczne. To niestety według prawa Boga i Kościoła jest profanacją świątyni gdyż nie można chować w niej ludzi niegodnych takiego miejsca. Dlatego w tym angażowaniu trzeba zawsze pamiętać gdzie jest granica relacji i angażowania się w to co może też stanowić zagrożenie dla Kościoła,jego prawa jak i dla wiernych. I o tą stronę mi chodzi przede wszystkim. "Miłość oznacza rozprowadzać ciepło, nie dusząc się przy tym wzajemnie. Miłość oznacza być ogniem, ale wzajemnie się nie spalać." Phil Bosmans |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Angażowanie się kapłaństwa w politykę - TOMASZ32 - 07-26-2020, 01:00 PM
RE: Angażowanie się kapłaństwa w politykę - maly_kwiatek - 07-26-2020, 01:20 PM
RE: Angażowanie się kapłaństwa w politykę - TOMASZ32 - 07-26-2020 02:35 PM
RE: Angażowanie się kapłaństwa w politykę - maly_kwiatek - 07-26-2020, 03:29 PM
RE: Angażowanie się kapłaństwa w politykę - TOMASZ32 - 07-26-2020, 04:58 PM
|